Ammattimaisten kotisivujen ei tarvitse olla kalliit. Parhaat sivustot toteutat helposti WordPress -alustalle ilmaiseksi tai edulliseen hintaan tarpeesi mukaan. Se on samalla ainoa kotisivukone, mitä tarvitset. Sivuston koolla ei ole väliä, vaan alustalla voi toimia sekä yksityishenkilön blogi että suurenkin yrityksen kotisivut tai verkkokauppa. Yhä useammin päivitettävyytensä takia WordPress -sivusto on myös pienyrittäjän valinta. Tarvitset vain edullisen kotisivutilan. Minimissään se on juuri WordPress -kotisivujen hinta.

Verkkohotelli ja verkkotunnus

Vähänkin joustavampi ja edullinen sivusto tarvitsee oman verkkohotellin ja oman verkkotunnuksen. Tämä onkin ainoa välttämätön kulu, mitä WordPress -sivuston käyttämisestä yrityksen tai yksityisten kotisivujen pyörittämiseen kuluu. Perussivuston ylläpitäminen voi siis maksaa alle 5 euroa kuukaudessa. Sillä hinnalla saa jo kaiken tarpeellisen kotisivujen turvallisuuden (SSL) ja sivuston tarvitseman tilan suhteen.

Yrityksen kotisivut vaativat toisaalta monesti minimiä paremman verkkohotelliratkaisun. Usein sitä suositellaan, jos sivustolla toimii esim. vähän isompi Woocommerce -verkkokauppa. Pienempi kauppa toimii hyvin myös edullisissa minimihotelleissa.

WordPress -alusta

WordPress -alusta pohjautuu avoimeen lähdekoodiin ja on käyttäjälleen täysin ilmainen. Alustan voi asentaa verkkohotellista helposti myös itse. Sivusto ei välttämättä vaadi muuta toimiakseen. Jos tarkoituksena on pitää esimerkiksi blogia, se onnistuu heti WordPressin asennuksen jälkeen. WordPressin käyttöön on internetistä löydettävissä paljon ohjeita – esim. WPBeginner.

Internet-sivujen tekemiseen on saatavilla myös lukuisia erilaisia kotisivukoneita. Niiden avulla sivuston tekeminen voi olla vieläkin helpompaa ja saattaa ajaa käyttötarkoituksensa hyvin. Tähän sisältyy kuitenkin joitain riskejä, mitä kannattaa pitää mielessä:

  • Kotisivukoneen tulee pysyä hengissä, ja mikäli näin ei olisi, sivuston siirtäminen on todennäköisesti mahdotonta.
  • Et voi olla varma kustannuskehityksestä. Hinta voi olla aluksi houkutteleva, mutta se voi muuttua jatkossa.
  • Sivuston muokkaamismahdollisuudet ovat yleensä rajattuja. Mikäli tarpeesi siis jatkossa muuttuvat, et voi välttämättä toteuttaa ajatuksiasi tällaiselle sivustolle.
  • Kun lisäät kotisivukoneen sivustolle paljon aineistoa ja haastavampia komponentteja, sivuston käyttö voi hidastua merkittävästi.
  • Kotisivukoneen alusta ei välttämättä ole rakenteeltaan hakukoneystävällinen.
  • Tukea ongelmiisi voi olla hankala saada.

Koska WordPress -alusta on hyvin suosittu, näitä ongelmia sillä ei ole.

Sivusto voidaan teettää myös täysin räätälöitynä asiakaskohtaisena ratkaisuna, jolloin lopputulos on todennäköisesti juuri sitä, mitä halutaan. Monelle kuitenkin hinta ja toteuttamisen nopeus muodostuvat esteeksi. Hinta ei tarkoita ainoastaan sivuston toteutuksen hintaa, vaan myös ylläpito on yleisesti kalliimpaa.

WordPress -teema

WordPress -sivuston käyttöön tarvitset aina teeman (theme). Kun WordPress on asennettu, mahdollista on käyttää valmiiksi asennettua teemaa, mikä pääosin määrää sivuston ulkoasun ja toiminnallisuudet. Ulkoasu muokataan helposti ”mukauttimella” (Ulkoasu-Mukauta). WordPressin admin-valikko sisältää valinnat artikkeleiden ja sivujen lisäämiseen.

WordPressin teema voidaan vaihtaa helposti, eikä sisältö katoa mihinkään. WordPress.org -sivustolla on lukuisia ilmaisia teemoja, mistä varmasti löytyy sopiva omiin tarpeisiin. Mikäli halutaan näyttävämpi ulkoasu, voidaan käyttää myös maksullista teemaa. Näiden hinnat ovat yleisesti alle 100 euroa. Tällöin teemaan saa yleisesti lisenssin, mikä oikeuttaa sen käyttöön rajattoman ajan. Usein teeman kehittäjältä saa myös hyvää tukea, mikäli muokkaaminen omiin tarpeisiin ei onnistu.

Teemaa valitessa kannattaa kiinnittää siihen, että se on saanut päivityksiä riittävän usein. Nyrkkisääntönä usein sanotaan, että mikäli teemaa ei ole päivitetty viimeisen vuoden aikana, sitä ei kannata asentaa. Teemaa koskeviin arvosteluihin ja tukipyyntöihin voi myös kiinnittää huomiota. Lisäksi teeman olisi hyvä toimia viimeisimmillä ohjelmistoversioilla.

Mikäli ilmaisteema tai maksullinen teema eivät täysin vastaa omia tarpeita, aina on mahdollista pyytää apua lukuisilta kotisivujen tekijöiltä. WordPressillä toimii kolmasosa kaikista internet-sivustoista, joten tuen saaminen kohtuuhintaan on itsestäänselvyys. Teema on mahdollista kehittää alkutekijöistään tai valmista teemaa voidaan muokata sopivaksi. Usein valmiin teeman käyttö on edullisempaa ja nopeampaa, koska säästetään paljon sivuston kehittämisen perustyötä. Toisaalta tällöin luotetaan myös teeman kehittäjän tukeen, koska teeman tulee myös tulevaisuudessa toimia moitteettomasti, vaikka esim. ohjelmointikielen versio muuttuisikin. Mikäli tarvitset apua sivuston kehittämisessä, ota yhteyttä.

WordPress -lisäosat

Teeman lisäksi WordPressille voidaan asentaa erilaisia lisäosia (plugins). Lisäosien avulla laajennetaan yleensä toiminnallisuuksia. Et välttämättä tarvitse yhtään lisäosaa ja voit käyttää WordPress -sivustoasi sellaisenaan. Sisältö näytetään vain valitsemasi teeman avulla.

Mikäli kuitenkin mielestäsi teeman tarjoamat toiminnallisuudet tai ulkoasu ei riitä, WordPressille on tarjolla lukuisia ilmaisia lisäosia. Lisäosan asentaminen on helppoa. Yksi suosittu lisäosa on Woocommerce, jonka avulla voit luoda helposti oman verkkokaupan. Woocommerce on maailman suosituin verkkokaupan alusta ja sen avulla toimii 28% kaikista online -kaupoista. Woocommerce -lisäosa on ilmainen ja voit olla varma, että saat tukea kohtuulliseen hintaan. Mikäli sinulla on jo verkkokauppa toisella alustalla, sen siirtäminen Woocommercelle ei ole vaikeaa tai kallista. Tähän kannattaa kuitenkin pyytää apua, jotta verkkokauppasi toiminta ei katkea. Saat samalla siis omat kotisivut, minkä avulla kauppasi menestyy paremmin. Mikäli tarvitset apua, ota yhteyttä.

Lisäosien suhteen pitää olla varovainen. Nälkä kasvaa usein syödessä. Vaikka lisäosat sinällään usein toimivat moitteettomasti yksinään, useiden lisäosien käyttö yhtäaikaa saattaa johtaa konflikteihin eri lisäosien välillä. Voit huomata kummallisuuksia, joita ei pitäisi esiintyä. Lisäosien toimintaa keskenään ei siis useinkaan testata, joten lisäosien määrä kannattaa pitää kohtuudessa. Monesti sanotaan nyrkkisääntönä, että yli 15 lisäosaa on riski, eikä yli 20 lisäosaa kannata asentaa.

Top In eCommerce Usage Distribution in the Top 1 Million Sites – Builtwith

Kotisivujen julkaiseminen

Kun nyt olet hankkinut verkkohotellin ja verkkotunnuksen sekä asentanut WordPressin (verkkohotelli->verkkotunnus->WordPress), julkaiseminen on oikeastaan jo tehty. Sivustosi julkaistiin, kun WordPress oli asennettu. WordPress ei piilota sivustoa automaattisesti, vaan se on heti löydettävissä. WordPress asentaa automaattisesti standarditeeman ja näyttää oletussisältöä sivustollasi. Julkaiseminen ei muuta vaadi.

Sivustosi löytyy kuitenkin harvoin heti, ellet erityisesti tuo sitä julki jollain tavalla. Nopeuttaaksesi sivuston löytymistä, voit kertoa niistä hakukoneelle Googlen työkalujen avulla. Sivustosi rakenne voidaan luoda sellaiseksi, että se löytyy helpommin ja nopeammin (hakukoneoptimointi/SEO). On mahdollista myös käyttää maksullisia kaupallisia ratkaisuja, kuten Google Ads tai Facebook Pixel ja hankkia oikeanlaisia kävijöitä sivustolle. Mikäli tarvitset apua, ota yhteyttä.

Entä sähköposti?

Ammattimainen toiminta tarvitsee myös sähköpostiosoitteet omalla verkkotunnuksella varustettuna. Tämä on paljon luotettavampaa kuin lähettää postia esimerkiksi gmail -tunnuksilla. Et halua postiesi joutuvan mahdollisen asiakkaasi roskapostilaatikkoon. Kaiken lisäksi verkkohotellin yhtydessä käytettävä oman verkkotunnuksen sisältävä sähköposti onkin täysin ilmainen. Sähköpostia voi käyttää joko webmail -liittymän kautta omalta selaimelta. Mikäli posti halutaan ladata omalle koneelle, voidaan käyttää joko ilmaista ohjelmaa tai maksullista MS Outlookia.

Mitä kotisivujen ylläpito maksaa?

Mikäli halutaan hyviä tuloksia kotisivujen avulla, niitä täytyy pitää ajan tasalla. Ei riitä, että sivusto tehdään kerralla valmiiksi unohdetaan sitten omiin oloihinsa. Tuoreella tiedolla on suurin merkitys. Tämän takia sivustoa tulee päivittää jatkuvasti. WordPress- sivuston ylläpito voi olla täysin ilmaista (lukuunottamatta siis verkkohotelli- ja verkkotunnusmaksua), mikäli se päätetään tehdä itse. Yksinkertaisesti WordPress -alusta, teema ja lisäosat asetetaan käyttämään uusinta versiota.

Sisällön tulee myös vastata nykypäivää. Ei riitä, että sivuston aineisto laitetaan kerralla kuntoon, vaan sitä tulee myös päivittää jatkuvasti. Tämä koskee sekä itse sivuston tekstejä että mahdollisia artikkeleita.

Joskus sivuston ylläpito kannattaa ulkoistaa, mikäli sitä ei haluta tehdä itse. Mikäli ylläpito on säännöllistä, se voi olla hyvinkin edullista. Kysy siitä lisää.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *